Schiermonnikoog eerste met uitslag

Foto: ANP

De gemeente Schiermonnikoog heeft woensdag om 21.13 als eerste de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP. De opkomst was 83 procent.

De partij Samen Voor Schiermonnikoog werd de grootste op het Friese Waddeneiland, met vier van de negen raadszetels. Ons Belang, dat de afgelopen jaren de grootste was, verloor een zetel en heeft er nu drie. Schiermonnikoogs Belang gaat van een naar twee.

Vlieland was de tweede met de uitslag, tien minuten na Schiermonnikoog. Een nieuwe partij, Nieuw Liberaal Vlieland, werd vanuit het niets de grootste, voor GroenWit en Algemeen Belang Vlieland. De opkomst op Vlieland was 63 procent. Een paar minuten daarna kwam Rozendaal, een lommerrijk villadorp onder de rook van Arnhem. De negen raadszetels daar werden precies gelijk verdeeld: drie voor Rosendael ’74, drie voor Progressief Akkoord Rozendaal en drie voor Belangengemeenschap Rozendaal. Opkomst: 82 procent.

De strijd om het melden van de eerste uitslag speelt zich traditioneel af tussen Schiermonnikoog, het Gelderse Rozendaal en Vlieland. Bij de Kamerverkiezingen vorig jaar won Schiermonnikoog ook. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 streek Vlieland met de eer.

Ook de eerste referendumuitslagen zijn binnen. Vlieland en Schiermonnikoog zijn in meerderheid tegen de inlichtingenwet, Rozendaal is voor. Ook het Groningse Winsum, waar geen gemeenteraad werd gekozen, heeft de referendumuitslag al doorgegeven. Tegen won daar.