‘Kabinet moet wet aanpassen met deze uitslag’

Foto: ANP

Hoewel de definitieve uitslag van het raadgevend referendum nog niet binnen is, ziet Bits of Freedom (BoF) de voorlopige uitkomst als een ,,glasheldere” boodschap aan het kabinet. ,,Miljoenen mensen door heel Nederland hebben hun stem laten horen en tegen de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten gestemd. Het kabinet kan niet om deze uitslag heen en moet de wet verbeteren”, stelt de organisatie die zich inzet voor internetvrijheid en privacy.

Met 89,1 procent van de stemmen geteld, staan de tegenstanders op een kleine voorsprong: 48,8 procent van de mensen die hun stem uitbrachten, vinkte ’tegen’ aan in het stemhokje, 47,3 procent stemde voor en 4 procent bracht een blanco stem uit. Het voorlopige opkomstcijfer is 51,4 procent.

BoF vindt onder meer dat het onwenselijk is dat veiligheidsdiensten communicatiedata van gewone burgers mogen onderscheppen en gegevens die nog niet zijn geanalyseerd mogen uitwisselen met andere landen. Als de wet niet wordt aangepast, willen BoF en andere critici proberen dat via de rechter af te dwingen.