Kerstens volgt Sharon Dijksma op in Kamer

Foto: ANP

John Kerstens keert terug naar de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid. Hij volgt Sharon Dijksma op, die wethouder wordt in het nieuwe college in Amsterdam.

Dijksma werd vorige week al aangekondigd als potentieel wethouder in de hoofdstad, maar dat hing nog even af van de coalitieonderhandelingen tussen GroenLinks, D66, PvdA en SP. Dinsdagmiddag werd echter bekend dat de coalitie rond is. ,,We zijn eruit!”, twitterde de Amsterdamse D66-voorman Reinier van Dantzig. ,,Samen met GroenLinks, PvdA en SP presenteren we donderdag het nieuwe coalitieakkoord.”

Dijksma, die al sinds 1994 in Den Haag rondloopt als Kamerlid en staatssecretaris, zwaait eind deze maand af. Kerstens stond op de kieslijst elfde, maar viel na de vorige verkiezingen buiten de boot, toen de PvdA met negen zetels een historisch dieptepunt bereikte. Nu keert hij dan toch terug naar het parlement, waarvan hij van 2012 tot 2017 ook al deel uitmaakte.

Kerstens was in het verleden ook onder meer actief bij vakbond FNV. “We zijn heel blij dat John onze fractie komt versterken”, laat partijleider Lodewijk Asscher weten. ,,We kennen John als een man met een bak ervaring als bestuurder en onderhandelaar in sectoren als de bouw en het spoor. Daar gaan we opnieuw ons voordeel mee doen.”