Holleeder zet lijn ontkenning voort

Foto: ANP

Willem Holleeder ontkent ook iedere betrokkenheid bij de liquidaties van drugshandelaar Kees Houtman en kroegbaas Thomas van der Bijl. ,,Ik heb niks met de liquidatie van Kees Houtman te maken en ook niet met die van Thomas van der Bijl”, aldus Holleeder.

De rechtbank is maandag begonnen aan de bespreking van het dossier-Houtman. In 2009 is Holleeder veroordeeld voor het afpersen van onder anderen Houtman. Hij zou hem stelselmatig onder druk hebben gezet en hebben bedreigd om hem een miljoen euro afhandig te maken. Ook dat feit heeft Holleeder altijd ontkend. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn de afpersing en de moord onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Houtman werd op 2 november 2005 doodgeschoten, op de stoep van zijn villa in Amsterdam-Osdorp, voor de ogen van zijn vrouw en dochter. Holleeder zou de opdracht hebben gegeven. In het monsterproces Passage zijn de twee uitvoerders van de liquidatie veroordeeld, een van hen (Jesse R.) tot levenslang. Dino Soerel, volgens het OM een criminele partner van Holleeder, is in Passage eveneens veroordeeld voor zijn rol in deze moordzaak.

Het OM verdenkt Holleeder van het uitlokken van een reeks moorden. Hij ontkent alles. Het bewijs tegen Holleeder bestaat nagenoeg uitsluitend uit verklaringen van getuigen, onder wie zijn zussen Astrid en Sonja. Ook de kroongetuigen in Passage, Peter la S. en Fred R., hebben verklaringen afgelegd. Peter la S. heeft bekend dat hij de moord op Houtman samen met Jesse R. heeft gepleegd.

Na de zaak-Houtman bespreekt de rechtbank het dossier rond de moord op Van der Bijl. Hij werd op 20 april 2006 in zijn café in Amsterdam-West doodgeschoten. Ook in die zaak zijn de uitvoerders gepakt.