Aydin C. zwijgend en onbewogen door verhoor

Foto: ANP

Aydin C. is donderdag in het hoger beroep van zijn proces uiterlijk onbewogen gebleven bij de bespreking van de afpersingszaken waarvoor de rechtbank hem vorig jaar tot bijna elf jaar cel veroordeelde. Ook volhardde hij hardnekkig in zijn stilzwijgen.

,,Ik maak je leven tot een hel. Denk je dat ik bluf? Kleed je uit en speel! Laatste kans bitch!” Het hof lepelde donderdag een lange reeks voorbeelden op van de manier waarop C. zou hebben geprobeerd de vaak piepjonge meisjes die hij benaderde onder druk uit de kleren te krijgen en tot seksuele handelingen te dwingen.

De slachtoffers hadden aanvankelijk niet door dat ze met een volwassen man te maken hadden. Ze werden met een vals profiel benaderd op sites als MSN, Habbo Hotel of Chatroulette en dachten te chatten met een jong blond meisje, dat zich uitkleedde en hen uitdaagde hetzelfde te doen.

De meisjes hadden evenmin in de gaten dat de webcambeelden werden vastgelegd. Later, soms maanden na de opnames, zou C. opnieuw bij ze hebben aangeklopt en ze hebben gedwongen opnieuw uit de kleren te gaan. ,,We gaan spelen”, chatte hij dan meestal. Soms stuurde hij een naaktfoto mee die eerder van het slachtoffer was gemaakt.

Meisjes die weigerden, werden met dreigende taal zwaar onder druk gezet. Ze kregen nepprofielen op Facebook van zichzelf te zien, met daarop de eerder stiekem gemaakte naaktbeelden. Hielden ze vol, dan werden vanuit het nepaccount familieleden, vrienden, medeleerlingen en leraren benaderd. Ook werden soms filmpjes geüpload naar pornosites.

Het hof doorliep donderdag ruim de helft van alle afpersingszaken. Vrijdag gaat het proces verder. C., die ontkent maar op wiens computers logbestanden van veel chats zijn gevonden, is dan niet verplicht te komen, aldus het hof. De strafeis volgt volgende week donderdag.