Grapperhaus positief over stroomstootwapen

Foto: ANP

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid staat positief tegenover het idee om het stroomstootwapen beschikbaar te maken voor alle politieagenten. Wel wil hij nog lopend onderzoek naar de gezondheidseffecten afwachten.

De Rotterdamse politiechef Frank Paauw, die binnen de politie met het dossier is belast, zei donderdag in een gesprek met het ANP het wapen landelijk te willen invoeren. De politie was na een eerdere pilot ook al enthousiast, maar moest nog met een definitief advies komen.

Grapperhaus is net als Paauw positief. ,,Volgens de politie kan zij met stroomstootwapens veiliger optreden”, zegt de minister. ,,Ook ik zie de meerwaarde van het de-escalerende effect van het wapen nog voordat het ingezet hoeft te worden.”

Opmerkelijk is dat Paauw ervoor pleit gebruik van het wapen toe te staan in ggz-instellingen. Grapperhaus zegt ,,zorgen te willen wegnemen” over gebruik binnen de ggz. Een meerderheid in de Tweede Kamer sprak zich vorig jaar juist uit voor een verbod.

GroenLinks deed vorig jaar het voorstel in de Kamer, om stroomstootwapens niet toe te staan in de ggz. Kamerlid Kathalijne Buitenweg lijkt niet gediend van de ruimte die Grapperhaus nu open laat.

,,Er is een Kameruitspraak om geen stroomstootwapens in te zetten in ggz-instellingen”, aldus Buitenweg. ,,Die uitspraak is er niet voor niets en de minister moet zich daaraan houden. Het inzetten van stroomstootwapens tegen mensen met psychiatrische problemen kan, gezien hun situatie, een extra risico voor hun gezondheid opleveren.”