Strafzaak Mitch Henriquez gaat weer verder

Foto: ANP

Het hoger beroep van de agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez gaat dinsdag beginnen. Het gaat dan om een zogeheten regiezitting, waarin de onderzoekswensen en verzoeken besproken worden. De inhoudelijke behandeling staat voor april gepland.

De agenten werden eind vorig jaar veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van een jaar. De agenten menen dat zij vrijgesproken hadden moeten worden en gingen daarom in hoger beroep. Het OM noemde de agenten wel schuldig, maar vond dat er geen straf opgelegd moest worden. Justitie ging niet in beroep tegen het vonnis van de rechtbank Den Haag.

Henriquez overleed een dag nadat hij was aangehouden op een muziekfestival in Den Haag, eind juni 2015. Er waren vijf agenten voor nodig om de grote en sterke 42-jarige Henriquez onder bedwang te krijgen bij zijn arrestatie. Twee van de betrokken agenten zijn strafrechtelijk vervolgd. Het door de agenten toegepaste geweld bij zijn arrestatie en in het bijzonder de door een van hen toegepaste omstreden nekklem zijn Henriquez vervolgens fataal geworden.

De twee agenten zaten tijdens de hele rechtszaak afgeschermd en anoniem in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Op die locatie vinden ook weer de zittingen van het hoger beroep plaats.

De dood van Henriquez zorgde destijds voor dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk.