Kinderen nemen Kamerzetels voor een uur over

Foto: ANP

De 150 leden van de Tweede Kamer staan hun blauwe zetels dinsdagmiddag voor heel even af aan een groep schoolkinderen. Tijdens het allereerste Kindervragenuur mogen de leerlingen ministers aan de tand voelen over vijf onderwerpen. Dat gebeurt voorafgaand aan het ‘echte’ Vragenuur, waarin Kamerleden wekelijks zelf vragen over actuele gebeurtenissen aan bewindslieden kunnen stellen.

Het Kindervragenuur wordt gehouden op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind en in het jaar dat de Tweede Kamer 100 jaar algemeen kiesrecht viert. Kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit Almere, Lisse, Middelburg, Enschede en Panningen bijten het spits af in deze nieuwe, jaarlijkse traditie.

De scholen zijn geselecteerd om de vraag die ze willen stellen. Een leerling van basisschool Het Avontuur in Almere wil bijvoorbeeld weten waarom kinderen onder de 18 jaar niet mogen stemmen.

,,Met het Kindervragenuur willen we jongeren heel letterlijk betrekken bij ons werk”, aldus Kamervoorzitter Khadija Arib. ,,Ook al mogen zij nog niet stemmen, in de Kamer vertegenwoordigen we ook hún stem.” D66-Kamerlid Rens Raemakers kwam met het idee. Hij kreeg bijval van alle partijen behalve Forum voor Democratie.