Advocaten Holleeder fileren getuigen

Foto: ANP

De advocaten van Willem Holleeder zijn dinsdag op de derde dag van hun pleidooi onverdroten verdergegaan met het onderuithalen van de keur aan getuigenverklaringen die het Openbaar Ministerie (OM) als bewijs heeft opgevoerd. Sommige getuigen hebben belangen om te verklaren zoals ze hebben gedaan, anderen hebben hun soms oncontroleerbare informatie van horen zeggen, weer anderen hebben aantoonbaar onwaarheden gedebiteerd, menen de raadslieden.

Het bewijs tegen Holleeder, verdacht van het uitlokken van een reeks moorden in de onderwereld, bestaat louter uit getuigenverklaringen. Het OM heeft er op 1 maart een strafeis tot levenslange celstraf op gebaseerd.

Eerder al voeren de raadslieden Sander Janssen en Robert Malewicz uit tegen de verklaringen van Holleeders zussen Astrid en Sonja, die als getuigen een opvallende, centrale rol in het proces spelen. Concreet bewijs hebben zij niet geleverd, zeggen de advocaten.

Dinsdag hield Janssen onder meer de verklaringen van Holleeders ex-vriendin Sandra den Hartog tegen het licht. Zij heeft zich net als de beide zussen in 2014 bij justitie gemeld en vervolgens een reeks belastende verklaringen afgelegd. Volgens Janssen heeft Den Hartog ,,een evident en aantoonbaar belang” gehad om die stap te zetten: er liep destijds al jaren een diepgravend onderzoek van de FIOD naar haar financiële handel en wandel en strafvervolging dreigde. Dat onderzoek ligt stil sinds het moment waarop Den Hartog haar rol als getuige tegen Holleeder is gaan vervullen.

Holleeders advocaten vermoeden dat zij afspraken heeft gemaakt met het OM. De rechtbank bepaalde eerder dat Den Hartog daarover geen opening van zaken hoeft te geven. Dit tot ongenoegen van de advocaten, die willen kunnen vaststellen of de getuige zuivere motieven heeft gehad te verklaren wat zij verklaart.

De advocaten zetten hun pleidooi donderdag voort. Vrijdag zullen zij dit afronden. Op 25 en 26 maart zal het OM erop reageren.