Slob: even geduld voor toekomstvisie omroep

Foto: ANP

Mediaminister Arie Slob is nog steeds van plan om met een toekomstvisie voor de publieke omroep te komen. Het gaat alleen wat langer duren, zei hij vrijdag. “Er zijn soms eieren waar je wat langer op moet broeden, maar het gaat er komen. Ik ben stevig aan het werk.”

Slob sprak hiermee krantenberichten tegen dat hij geen toekomstvisie over de publieke omroep naar de Tweede Kamer zal sturen. De regeringscoalitie zou hiervoor te verdeeld zijn. De NPO zou daardoor in grote financiële problemen komen. Vorig jaar sprak de Tweede Kamer uit dat er extra geld voor de publieke omroep op tafel komt, maar wel op voorwaarde dat het kabinet een toekomstvisie ontwikkelt. Inhoudelijk wilde Slob nog niks kwijt.

De omroepen zitten in geldnood omdat ze steeds minder verdienen aan de verkoop van reclamespotjes. Slob wil het bestel daarom op de schop nemen. Volgens Trouw en De Telegraaf liggen er plannen op tafel om minder reclame uit te zenden en de omroep zwaarder te laten leunen op het Rijk en de kabelbedrijven. Ook zou erover worden gesproken NPO 3 voortaan te vullen met uitzendingen van de regionale omroepen. Maar de coalitiepartijen zouden het daarover maar niet eens kunnen worden.