Kabinet wil meer vrouwen in openbaar bestuur

Foto: ANP

Het kabinet neemt een reeks maatregelen om meer vrouwen in het openbaar bestuur te krijgen. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken onderzoekt nog of dwingender maatregelen, zoals een quotum, nodig zijn.

Het gaat vaak al mis bij de samenstelling van de sollicitatiecommissie, denkt Ollongren. Die bestaat vaak vooral uit mannen, en die kiezen een man. Daarom draagt ze voortaan minstens één vrouw voor aan de commissie die een nieuwe commissaris van de Koning moet aanbevelen. Heeft ze nog geen vrouwelijke kandidaat, dan zoekt ze verder. De minister vraagt gemeenteraden om in commissies die op zoek gaan naar een nieuwe burgemeester voortaan minstens evenveel vrouwen als mannen te benoemen.

Bovendien komen er trainingen en voorlichtingsmateriaal voor selectiecommissies. Ook gaat Ollongren bekijken wat het geheim is van landen waar het openbaar bestuur wel meer vrouwen telt en van overheidsdiensten die daar ook beter in slagen. Verder gaat de minister praten met de politieke partijen die doorgaans kandidaten aandragen. En ze gaat vacatures onder de aandacht brengen van talentvolle vrouwen en andere groepen die nu ondervertegenwoordigd zijn.