Spermadonor niet meer alsnog anonimiteit in

Foto: ANP

Spermadonoren die ervoor hebben gekozen zich bekend te maken, kunnen daarop straks niet langer terugkomen. Omdat die mogelijkheid op grote verontwaardiging stuitte van kinderen die met donorzaad zijn verwerkt, gaat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) de wet wijzigen.

Sinds vijftien jaar kunnen mannen niet meer anoniem sperma doneren, omdat veel donorkinderen later toch graag willen weten wie hun biologische vader is. Donoren van voor 2004 die daarom destijds hebben gevraagd, kunnen wel anoniem blijven. Maar tot woede van een aantal kinderen bleken ook donoren die indertijd verklaarden dat ze op termijn voor de dag wilden komen, alsnog voor de anonimiteit te kunnen kiezen.

De Jonge kan zich “de teleurstelling en boosheid goed voorstellen”, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Zo’n uitkomst wringt met de geest van de wet, erkent de minister. Hij wijst erop dat moeders vaak heel bewust kozen voor een bekende donor, en nu soms toch van een koude kermis thuiskomen. Hij wacht aangespannen rechtszaken af, maar wil de wet aanpassen als dat nodig blijkt.

Deze spermadonors kunnen straks alleen nog om anonimiteit vragen als ze daarvoor een heel goede reden hebben, stelt De Jonge zich voor. Die moet dan zelfs zwaarder wegen dan het belang van het kind om te weten wie de vader is. Zulke hoge uitzonderingen kunnen ook worden gemaakt voor donors van nu.

Dat de minister pas in actie komt als de lopende rechtszaken onbevredigend aflopen, betekent wel dat het nog “enige tijd kan duren voordat er meer duidelijkheid komt voor betrokken donorkinderen”. Kinderen die met hulp van een donor zijn verwekt, kunnen vanaf hun zestiende verjaardag opvragen wie dat is geweest.