‘Heksenboom’ in Bladel boom van het jaar

Foto: ANP

Een beuk in de Noord-Brabantse plaats Bladel is uitgeroepen tot ‘boom van het jaar’. In totaal stemden 9840 mensen op de ‘Heksenboom van Zwarte Kaat’, zoals de boom in de volksmond bekend is. Een plataan op de Lijnbaan in Rotterdam, ook wel bekend als ‘de boom die alles heeft overleefd’, eindigde op de tweede plek met 9212 stemmen.

De verkiezing was voor de tweede keer georganiseerd door SBNL Natuurfonds. Na de winst in Nederland dingt de beuk mee naar de titel ‘Europese boom van het jaar’, een wedstrijd die begin volgend jaar wordt gehouden.

In de Nederlandse competitie werd regelmatig stuivertje gewisseld tussen Bladel en Rotterdam, waardoor het tot de laatste dag spannend bleef. Nummer drie werd een zwarte populier aan de Waaldijk in het Gelderse Opijnen. SBNL Natuurfonds is tevreden over het aantal stemmen en aangemelde bomen. “Het geeft aan dat de interesse in bomen bij het publiek toeneemt en dat is precies wat we beogen”, aldus Willem Schimmelpenninck van der Oije, directeur van SBNL Natuurfonds.

Vorig jaar won de troeteleik langs de A58 bij Ulvenhout. Deze 150 jaar oude boom moet wellicht wijken voor een verbreding van de snelweg.