Overheid speelt grote rol in toekomstvisie CDA

Foto: ANP

Als het aan het CDA ligt, zorgt de Nederlandse overheid meer voor haar burgers. In een toekomstvisie pleit het wetenschappelijk instituut van de christendemocratische partij voor de terugkeer van de sociale werkvoorziening en het invoeren van basisbanen.

De commissie die het stuk genaamd ‘Zij aan zij’ heeft opgesteld, hoopt hiermee een discussie op te starten in het CDA, maar ook een koers uit te zetten waar de partij het komende decennium werk van kan maken. Die koers betekent ook een breuk met het neoliberalisme en doorgeslagen marktwerking.

Het neoliberale verhaal is niet “houdbaar” meer, stelt de commissie onder leiding van Leonard Geluk. In dat verhaal zijn mensen zelf verantwoordelijk voor geluk en falen en geldt de overheid als een hindermacht en moeten maatschappelijke problemen door marktwerking worden opgelost.”

De overheid zou een grotere rol kunnen spelen in het oplossen van die problemen, bepleit het stuk. Zo zouden er meer sociale voorzieningen moeten komen, moeten werknemers makkelijker zorgverlof kunnen aanvragen zodat ze familieleden kunnen verzorgen en moeten basisbanen worden ingevoerd die fungeren als “springplank naar een nieuwe loopbaan” voor langdurig werklozen.