OM: sterk vermoeden dat Rusland MH17-onderzoek dwarsboomt

Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie heeft “sterke aanwijzingen” dat de Russische overheid het onderzoek naar het neerhalen van MH17 wil dwarsbomen. “Daarbij wordt de inzet van veiligheidsdiensten niet geschuwd.” Dat zei de officier van justitie dinsdag aan het begin van de tweede dag van het strafproces. “Dit werpt een donkere schaduw over het proces.”

In de zaak wordt gebruikgemaakt van verschillende getuigen die vanwege hun veiligheid anoniem en afgeschermd hebben verklaard. “Zij geven aan te vrezen voor hun leven als hun identiteit bekend wordt. Wij kunnen die zorgen goed begrijpen”, zei de officier van justitie. Hij memoreerde een Russische poging om de Onderzoeksraad voor Veiligheid te hacken. “Ook zijn de Russische veiligheidsdiensten beschuldigd van verschillende moorden die in Europese landen gepleegd zijn.”

Drie Russen en een man uit Oekraïne staan terecht voor het neerschieten van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Maandag begon het strafproces in het Justitieel Complex Schiphol. De rechtszaak gaat waarschijnlijk ruim meer dan een jaar duren.