Alle fractievoorzitters uitgenodigd op ministerie Algemene Zaken

Foto: ANP

De fractievoorzitters van alle partijen uit de Tweede Kamer zijn om 12.00 uur maandag uitgenodigd op het ministerie van Algemene Zaken. Dat bevestigen ingewijden. Dat ministerie wordt geleid door premier Mark Rutte.

Er wordt maandag overlegd over mogelijke extra coronamaatregelen die naar verwachting streng zullen worden. Waarschijnlijk gaan niet-essentiële winkels dicht. Rutte houdt maandagavond om 19.00 uur een toespraak vanuit het Torentje.

Mogelijk gaan ook musea, bioscopen en dierentuinen opnieuw dicht. Verder is het mogelijk dat scholen een langere kerstvakantie inlassen.

Normaal gesproken is er crisisoverleg op dinsdag waarna ’s avonds een persconferentie volgt. Nu wordt deze op maandag gehouden. Ook is er deze maandag een extra ministerraad, die normaal alleen op vrijdag is. Tijdens deze raad worden besluiten genomen door het kabinet.

Coronaminister Hugo de Jonge zei voorafgaand aan het spoedoverleg dat de situatie “ernstig” is en dat er meer nodig is. Ook ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën) zeiden dat “het er niet goed uitziet”.