Sint-Maarten en Nederland bereiken akkoord over steun

Foto: ANP

Nederland en Sint-Maarten zijn het eens geworden over een nieuw steunpakket voor het Nederlandse deel van het eiland. Het kabinet stelt ruim 30 miljoen euro beschikbaar voor Sint-Maarten dat door de coronacrisis de tekorten heeft zien oplopen.

Daarnaast maakt Nederland nog eens 30 miljoen euro vrij voor de bouw van een nieuwe gevangenis op het eiland en een structurele verbetering van de situatie waarin gevangenen zitten.

In ruil voor de steun gaat Sint-Maarten een aantal structurele hervormingen doorvoeren. Eerder was deze overeenstemming al bereikt met Curaçao en Aruba.

“Met dit akkoord wordt er gewerkt aan de noodzakelijke structurele hervormingen die de economie en de samenleving van Sint-Maarten duurzaam weerbaarder moeten maken”, zegt staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties. “De hervormingen moeten ook echt uitgevoerd worden. Alleen dán ligt voorspoed voor de burgers op Sint-Maarten in het verschiet.”

Voor het doorvoeren van de hervormingen is het Caribisch hervormings- en ontwikkelingsorgaan (COHO) opgericht. Dat moet samen met onder meer de ministeries op Sint Maarten de hervormingen in onder meer het onderwijs, het bestuur, justitie en de economie gaan uitwerken.