De Jonge: kwetsbaren sneller ingeënt dankzij extra Pfizer-vaccins

Foto: ANP

Zorgminister Hugo de Jonge noemt het “heel goed nieuws” dat de Europese Unie haar bestelling van coronavaccins bij Pfizer/BioNTech heeft verdubbeld tot 600 miljoen stuks. “Dat betekent dat we eerder al en veel sneller onze meest kwetsbare doelgroep kunnen gaan vaccineren”, zegt hij.

Onzeker is nog wel wanneer de extra vaccins precies naar Nederland komen. “We zullen met Pfizer in gesprek moeten en met de Europese Commissie over wanneer en hoeveel precies in welke kwartalen, maar dit is heel goed nieuws”, aldus De Jonge vrijdag na de ministerraad.

De ruim 400.000 vaccins die Nederland tot nu toe ontvangen heeft zijn inmiddels allemaal vergeven. Ze zijn óf al ingespoten, óf er staat een afspraak gepland om dat te doen. “Daarmee liggen we voor op schema”, zegt De Jonge.

De extra doses van Pfizer/BioNTech helpen volgens de bewindsman om snel te kunnen met het inenten van ouderen thuis. Tot nu toe gaan de beschikbare vaccins nog naar zorgpersoneel dat in aanraking komt met coronapatiënten, bijvoorbeeld op de ambulance of de intensive care, en naar verzorgenden in verpleeghuizen.

“Het andere goede nieuws van vandaag is dat er echt zicht is op een start met AstraZeneca”, zegt De Jonge. Een toelatingsverzoek voor het vaccin van die Britse farmaceut in de EU wordt naar verwachting nog deze maand behandeld. Daarmee kunnen “sneller dan gepland” andere zorgmedewerkers worden geprikt.