Kiesraad meldt welke partijen mee mogen doen aan verkiezingen

Foto: ANP

De Kiesraad maakt vrijdag bekend welke partijen en kandidaten mee mogen doen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart. In totaal hebben 41 partijen kandidatenlijsten ingediend om mee te doen aan de stembusgang.

Er kunnen nog partijen afvallen. Nog niet alle partijen hebben de juiste documenten aangeleverd bij de Kiesraad. Zij hadden tot donderdagmiddag de tijd om dat te regelen. In 2017 vielen uiteindelijk nog drie partijen af omdat ze de waarborgsom niet hadden betaald.

Tijdens een openbare zitting zal het centraal stembureau ook bekendmaken welke nummers de partijlijsten krijgen. De partijen die bij de vorige verkiezingen een of meer zetels hebben behaald krijgen de eerste plaatsen. Nieuwe partijen krijgen via loting een nummer toegewezen.

Aan de de laatste Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 namen 28 partijen deel met 1116 kandidaten. In 2012 deden 21 partijen mee. Als alle 41 partijen mogen meedoen, is dat een naoorlogs record. Aan de verkiezingen van 1922 namen 53 partijen deel.