Rijkswaterstaat strooide in een etmaal 30 miljoen kilo zout

Foto: ANP

Rijkswaterstaat heeft sinds zaterdag 18.00 uur al bijna 30 miljoen kilo zout uitgestrooid over de wegen. Naast 546 strooiwagens met sneeuwschuiver en 350 losse sneeuwschuivers zijn ook drie speciale calamiteitenmachines ingezet. Die bestrijden ijsplaten door onder hoge druk een warme zoutoplossing op het ijs te spuiten. Dat meldt Rijkswaterstaat rond 18.00 uur.

Vanwege de extreme weersomstandigheden is het zogeheten extreem weer-protocol van Rijkswaterstaat van kracht. “Dit houdt in dat we automobilisten met pech zo snel mogelijk van de weg halen en naar een verzorgingsplaats met faciliteiten brengen, zodat gestrande weggebruikers niet langer dan noodzakelijk achter de vangrail hoeven te staan.” Ook zet Rijkswaterstaat extra weginspecteurs in én extra mankracht in de verkeerscentrales.

Op de website Rijkswaterstaatstrooit.nl staan nog meer weetjes over strooizout. Zo is te zien dat dit seizoen tot nu toe 79.228.422 kilo zout is gestrooid en dat de wagens 249.135 kilometer hebben gereden. Het afgelopen etmaal was dat ongeveer 249.000 kilometer.