Einde aan ijspret: schaatsers gewaarschuwd van ijs te gaan

Foto: ANP

Met invallende dooi kwam er in het hele land in de loop van de zondag een einde aan de ijspret. Veel gemeentes en veiligheidsregio’s waarschuwden schaatsers zondagmiddag om van het ijs te gaan.

“Er ontstaan gevaarlijke situaties op het ijs in Noord-Nederland door een combinatie van oplopende temperaturen en draaiende wind. Advies: ga niet meer het ijs op!”, meldde de politie. De Friesche IJsbond waarschuwde niet meer de meren op te gaan. “Door het draaien van de wind ontstaan er gevaarlijke situaties voor schaatsers op de Friese meren.”

De Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid meldde dat er mensen door het ijs zakken. “Kies ervoor om van het ijs af te stappen. Het ijs gaat hard achteruit.”

De Gemeente Amsterdam drukte schaatsers op het hart om ook bij de thuisreis de coronamaatregelen in acht te nemen en voldoende afstand te houden.

Tegen het einde van de middag lagen de temperaturen in het noorden net iets boven het vriespunt, meldt het KNMI. In het zuiden dooide het harder met temperaturen tot 5 graden.