Grapperhaus: Turkije-nota NCTV voor de zomer af

Foto: ANP

Justitieminister Ferd Grapperhaus hoopt dat de analyse door terrorismebestrijder NCTV van de Turkse gemeenschap in Nederland “nog voor de zomer 2021” is afgerond. Dat meldt hij aan de Tweede Kamer.

Een concept-nota waarin de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid grote zorgen uit over de islamiseringsstrategie van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan lekte maandag uit, en zorgde voor grote onrust. “Ik betreur het ten zeerste dat de notitie, zogezegd, op ‘straat is komen te liggen’”, schrijft Grapperhaus.

De “antiwesterse religieuze boodschappen en activiteiten, die president Erdogan regelmatig ventileert”, kunnen volgens de NCTV “haat zaaien onder bepaalde groepen Turkse Nederlanders” en “ervoor zorgen dat zij zich van de Nederlandse maatschappij en het democratische systeem afkeren”. Het concept waarin dit staat, kwam bij HP/De Tijd terecht. Verschillende partijen eisten direct opheldering van Grapperhaus.

De minister benadrukt nog maar eens dat het om een “onvoldragen product” gaat. Verschillende ministeries en de veiligheidsdiensten mogen hun zegje nog doen over de analyse. Dat betekent ook dat het uiteindelijke rapport er anders uit zal zien, verwacht Grapperhaus. “In een dergelijk proces is het overigens gebruikelijk dat de redenering en onderbouwing bij bepaalde passages kritisch worden bevraagd en vervolgens nog worden aangepast”, schrijft hij aan de Tweede Kamer.