Mannen ruim in de meerderheid op kieslijsten Tweede Kamer

Foto: ANP

Op de kieslijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn mannen duidelijk in de meerderheid. Van de partijen die in de peilingen kans maken op minstens één zetel zijn zes op de tien kandidaten man. Dat blijkt uit een analyse van datapersbureau LocalFocus en ANP op cijfers van de Kiesraad.

Veertien partijen maken in de Peilingwijzer in het voor hen gunstigste geval kans op minimaal een zetel, mochten de Tweede Kamerverkiezingen nu worden gehouden. Die partijen hebben samen 704 mannen en 439 vrouwen op de lijst staan.

Partij voor de Dieren heeft relatief de meeste vrouwen op de lijst staan, namelijk 62 procent. Daarna volgen GroenLinks (54 procent) en D66 (52 procent). De Partij van de Arbeid en de ChristenUnie hebben een vrijwel gelijke man-vrouw-verdeling. In alle andere partijen die in de peilingen kans maken op een zetel vormen mannen een ruime meerderheid.

Op de kieslijst van de SGP staan uitsluitend mannen. Daarna volgen Forum voor Democratie, waarbij 88 procent van de kandidaten man is, 50PLUS en PVV (beiden ongeveer 82 procent).

Opmerkelijk is dat dit jaar wel relatief veel vrouwen de lijst aanvoeren van kansrijke partijen, in vergelijking met vorige verkiezingen. D66, SP, PvdA en de Partij voor de Dieren hebben een vrouw als lijsttrekker, net als 50PLUS, BIJ1 en Splinter.