Burgemeesters kijken vooruit naar meer versoepelingen

Foto: ANP

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, kijken maandag vooruit naar stap 4 en 5 van het openingsplan van het kabinet. Die stappen omvatten onder meer het toestaan van evenementen, uitbreiding van het aantal mensen dat een groep mag vormen en het ontvangen van meer mensen thuis. De burgemeesters bespreken met justitieminister Ferd Grapperhaus wat dergelijke versoepelingen van het coronabeleid betekenen voor de gemeenten en de veiligheidsregio’s, die het beleid moeten handhaven.

Aan de orde komt volgens een woordvoerster van het beraad ook of en hoe het zogenoemde toegangstesten een rol gaat spelen bij het organiseren van het evenementen en het geheel heropenen van de horeca. Het kabinet onderzoekt nog of zelftesten voldoende zijn om ergens toegang te krijgen.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil het maandag opnieuw hebben over het plaatsen van grote videoschermen buiten waarop mensen het EK voetbal kunnen kijken. Het kabinet heeft dergelijke schermen binnen en buiten afgeraden om groepsvorming te voorkomen. Het Veiligheidsberaad besloot al dat dat advies landelijk opgevolgd zou gaan worden, maar Halsema wil nu toch veel schermen voor kleine groepjes kijkers in haar stad laten plaatsen. Andere burgemeesters vrezen dat er een ongewenste stormloop op zulke plekken gaat ontstaan, als enkele steden toch schermen gaan plaatsen.