Curaçaose ondernemers ontevreden over coronabeleid regering

Foto: ANP

Uit onvrede over het vaccinatiebeleid van de Curaçaose regering hebben ondernemersverenigingen woensdag (lokale tijd) aangekondigd “geen mensen meer aan te nemen die niet zijn gevaccineerd”. De werkgeversverenigingen vinden dat de overheid te veel kijkt naar de belangen van mensen die zich niet willen laten vaccineren.

De verenigingen zeggen dat niemand een werknemer kan verplichten zich te laten vaccineren, maar volgens hen mag de werkgever dan ook bepalen dat een niet-gevaccineerde werknemer niet wordt toegelaten op de werkvloer en geen salaris ontvangt. De overheid heeft zich tot nu toe hier niet over uit gelaten.

De werkgevers zijn gefrustreerd over het Curaçaose overheidsbeleid waarin al lange tijd relatief strenge coronamaatregelen gelden. Dat is goed voor de volksgezondheid, maar volgens hen desastreus voor de privésector.

Een ander punt van kritiek is dat toeristen aan veel regels moeten voldoen voordat ze naar Curaçao mogen komen. Zo moeten bezoekers die zijn gevaccineerd ook nog een negatieve PCR-test meenemen uit het land van herkomst en moet er ook voor vertrek een afspraak zijn gemaakt voor een antigeentest op het eiland zelf. Aruba en Sint Maarten kennen die strenge regels niet en trekken veel meer toeristen. De ondernemers noemen dat heel nadelig voor de Curaçaose economie en eisen dat de overheid direct met de antigeentest stopt voor mensen die al voor vertrek zijn getest.

Curaçao kent de afgelopen dagen nauwelijks nog coronabesmettingen en heeft relatief weinig coronapatiënten in het ziekenhuis liggen. Minister-president Eugene Rhuggenaath zegt dat versoepelingen echter ‘stap voor stap’ moeten worden genomen, om te voorkomen dat er weer een terugval komt.