90 nabestaanden MH17 maken gebruik van spreekrecht in rechtbank

Foto: ANP

Het monsterproces rond het neerhalen van vlucht MH17 gaat vanaf maandag verder met de verhalen van nabestaanden van de slachtoffers. De rechtbank heeft daar de komende drie weken voor gereserveerd. De nabestaanden krijgen de gelegenheid om de rechtbank te vertellen wat de ramp met het toestel van Malaysia Airlines voor hen betekende. Ongeveer negentig van hen hebben aangegeven gebruik te willen maken van het spreekrecht.

Bij de ramp op 17 juli 2014 kwamen alle 298 inzittenden van vlucht MH17 om het leven. Onder hen waren bijna 200 Nederlanders.

Het Openbaar Ministerie verdenkt rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko van betrokkenheid bij het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines. Van deze vier laat alleen de Rus Poelatov zich bijstaan door advocaten, de anderen hebben niet gereageerd op oproepen van de rechtbank en het Openbaar Ministerie.

De strafzaak is sinds maart 2020 bezig, eerst met vele voorbereidende zittingen en in juni begon de inhoudelijke behandeling. De uitspraak van de rechtbank wordt niet eerder dan volgend jaar verwacht.