Rechtbank vonnist in drugs- en wapenzaak rond Martien R.

Foto: ANP

De rechtbank in Den Bosch doet maandag uitspraak in de omvangrijke strafzaak rond de veronderstelde Brabantse drugs- en wapenhandelaar Martien R. Volgens het Openbaar Ministerie is R. “de onbetwiste leider” van de criminele organisatie geweest die in november 2019 werd opgerold tijdens de grootscheepse politieactie Operatie Alfa. Het OM eiste begin juli de maximale celstraf van zestien jaar tegen hoofdverdachte R.

Tegen dertien medeverdachten, onder wie een zoon van R., eiste het OM straffen variërend van drie tot twaalf jaar. Het proces had een opmerkelijk verloop omdat het gros van de verdachten, Martien R. voorop, de zittingen boycotte. Ook hun advocaten bleven weg uit de rechtszaal. De beklaagden zeiden dat zij er geen vertrouwen in hadden dat zij een eerlijk proces zouden krijgen. Het proces werd door de massale afwezigheid van verdachten en raadslieden in rap tempo afgewikkeld.

Aan Operatie Alfa deden ruim vierhonderd agenten mee. Zij overspoelden het woonwagenkamp in Oss, waar veel van de verdachten wonen. Op het kamp bevond zich ‘het kantoor’, een schuur waarin leden van de vermeende bende bij elkaar kwamen. Volgens het OM spraken zij daar “over het afknippen van vingers, in brand steken van een woning en het neerschieten van concurrenten”. Criminaliteit was voor de verdachten “een way of life”, meent justitie. De politie had camera’s en afluisterapparatuur geplaatst. Daarmee werd de familie R. anderhalf jaar lang afgeluisterd. Dat leverde het grootste deel van het bewijs over de criminele activiteiten – handel in wapens en drugs – die de groep zou hebben ontplooid.