Eerste zitting liquidatieproces Marengo na moord De Vries

Foto: ANP

De rechtbank Amsterdam hervat dinsdag en woensdag het liquidatieproces Marengo. Het is de eerste zitting na de gewelddadige dood van Peter R. de Vries, adviseur en vertrouwensman van de kroongetuige in het proces, Nabil B. De Vries werd op 6 juli in Amsterdam neergeschoten en bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen.

Met de moord op De Vries werd het geruchtmakende proces rond de hoofdverdachte voor de derde keer opgeschrikt door extreem, dodelijk geweld. Het heeft de zaak onder hoogspanning gezet. In maart 2018 werd de broer van de kroongetuige vermoord in zijn bedrijf in Amsterdam-Noord. B.’s toenmalige advocaat Derk Wiersum werd in september 2019 doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert.

Formeel is niet vastgesteld dat de moorden iets met Marengo te maken hebben, maar dit wordt wel in brede kring aangenomen. De moordenaar van de broer van B. is veroordeeld, tegen de vermoedelijke daders van de moord op Wiersum heeft het Openbaar Ministerie een eis tot levenslange celstraf op tafel gelegd (de uitspraak volgt in oktober). In de zaak-De Vries werden kort na de aanslag twee verdachten opgepakt, die op 18 oktober voor het eerst op een openbare zitting moeten verschijnen. Naar tussenpersonen en opdrachtgevers wordt nog volop onderzoek gedaan.

Kroongetuige B. schortte in mei zijn medewerking aan het proces op. Hij wilde niet meer verklaren, vanwege gezondheidsproblemen en perikelen rond de beveiliging van zijn gezin. Vorige week meldden diverse media dat hij weer bereid is vragen te beantwoorden. Zijn advocaat wil dat niet bevestigen, maar heeft laten weten dat ze op zitting van zich zullen laten horen. De kroongetuige is daar “in principe” bij aanwezig, zei hij.

Marengo draait om een reeks onderwereldmoorden en plannen, pogingen en voorbereidingen daartoe. De zittingen van dinsdag en woensdag zijn zogeheten regiezittingen, waarin onder meer de stand van het onderzoek aan de orde komt. Op 21 en 22 september zal het verhoor van kroongetuige B. verder gaan.