Nederland steekt ruim 170 miljoen in akkoord over bossen

Foto: ANP

De toezeggingen die Nederland op de VN-klimaattop in Schotland heeft gedaan om ontbossing en verschraling van grond tegen te gaan, kosten naar verwachting ten minste 170 miljoen euro. Nederland heeft de Global Forest Finance Pledge getekend, waarin onder meer staat dat ontbossing vanaf 2030 gestopt moet zijn.

Nederland heeft samen met zo’n honderd andere landen 12 miljard dollar (omgerekend ruim 10 miljard euro) toegezegd voor het akkoord. Het geld kan tot en met 2025 gebruikt worden om te voorkomen dat bossen gekapt worden, om behoud van biodiversiteit te ondersteunen en om mensen bij te staan die van de bossen afhankelijk zijn. In het akkoord staat ook dat de voedselketen duurzamer gemaakt moet worden. De productie van voedsel en andere landbouwproducten is een belangrijke oorzaak van ontbossing.

Ook Nederland draagt via de productie van voedsel bij aan ontbossing, erkent het kabinet al langer. Daarom had het demissionaire kabinet ook al aangekondigd het programma te steunen om de wereldwijde ontbossing vanaf 2030 te stoppen. Op welke manier het kabinet concreet zal bijdragen aan de Global Forest Finance Pledge wordt nog nader uitgewerkt, laat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten.