Minister haalt fel uit naar Belarus om vluchtelingenstroom

Foto: ANP

Demissionair minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) vindt het “van een mensonterende onbeschoftheid” dat het regime in Belarus op grote schaal vluchtelingen de grens met Polen over stuurt. Het is zaak daar in EU-verband snel paal en perk aan te stellen, zegt de bewindsman in een debat met de Tweede Kamer.

Belarus haalt vluchtelingen zelf op om ze vervolgens “als een soort kanonnenvoer” de grens over te laten gaan. Ze dienen enkel “als wapen om de Europese Unie in verlegenheid te brengen”, aldus de minister. Er gaan volgens hem geruchten dat er komende winter tot wel 55 vluchten per week vanuit het Midden-Oosten naar Belarus zullen komen.

Knapen noemt de situatie “onhoudbaar” en vreest “een hele nare situatie, ook humanitair”, zeker als in het grensgebied tussen Polen en Belarus de winter echt invalt. Hij benadrukt dat Polen de taak heeft de buitengrens van de EU te bewaken, maar dat mensen die zich als politiek vluchteling melden wel het recht hebben om asiel aan te vragen.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken bespreken volgende week hoe het regime van president Aleksandr Loekasjenko het beste kan worden aangepakt. Knapen verzekert dat de kwestie de afgelopen weken veel prominenter op de agenda is komen te staan en dat iedereen doordrongen is van de ernst van de situatie. Op concrete maatregelen wil hij nog niet vooruitlopen.