Woonbond ziet

Foto: ANP

De nieuwe coalitie zet met haar plannen voor de woningmarkt “voorzichtige stapjes de goede richting op”, zegt de Woonbond in een eerste reactie op die plannen. Toch hangt veel af van de uitvoering en lijkt het aan echte daadkracht te ontbreken.

Zo wijst een woordvoerder van de huurdersbelangenvereniging op de verhuurderheffing die weliswaar wordt afgebouwd, maar pas na de regeerperiode van het aanstaande kabinet verdwijnt. De verhuurderheffing is een heffing die verhuurders betalen over de waarde van hun sociale huurwoningen.

Ook wordt er volgens de Woonbond wel gezegd dat er iets aan huurbescherming voor middenhuren zal worden gedaan, maar ontbreken daar de details nog. “Veel is dan ook afhankelijk van de uitwerking van die plannen”, aldus de zegsman.

Het steekt de Woonbond dat het vierde kabinet Rutte niet van plan is iets te doen aan de “wildgroei van korte huurcontracten”. “We weten inmiddels dat in de vrije sector ongeveer de helft van de huurcontracten tijdelijk zijn”, zegt de woordvoerder. Die contracten leiden tot onzekerheid en verdere huurstijgingen, meent de Woonbond.