Geen straf voor 14 bezetters kantoor pensioenbelegger

Foto: ANP

De veertien klimaatactivisten die vorig jaar november een kantoor van pensioenbelegger PGGM bezetten, krijgen geen straf. Volgens de politierechter ging het om een vreedzame demonstratie, zonder al te veel hinder.

Actiegroepen Extinction Rebellion en Christian Climate Action Nederland voerden actie omdat ze willen dat pensioenfonds PFZW stopt met zijn investeringen in fossiele energie. PFZW is het pensioenfonds van onder meer zorgmedewerkers, waarvoor PGGM de beleggingen uitvoert. De politie arresteerde veertien demonstranten die weigerden te vertrekken.

De demonstranten zagen het als hun plicht om het bedrijf op zijn verantwoordelijkheden te wijzen, zo meldt de rechtbank Midden-Nederland in een persbericht. Volgens de officier van justitie deden de actievoerders dat echter op de verkeerde manier. In alle veertien zaken eiste ze een geldboete van 150 euro, omdat de actievoerders het kantoorpand niet verlieten toen hen dat meerdere keren gevraagd werd.

De politierechter stelt echter dat het ging om een vreedzame demonstratie, zonder vernielingen en geweld, die enkele uren duurde. “Er was enige hinder, maar niet zodanig dat het vervolgen van de veertien verdachten gerechtvaardigd was. Ze worden daarom ontslagen van alle rechtsvervolging.”