Half miljoen opgehaald voor Oekraïne op giro 999

Foto: ANP

Nederland heeft in nog geen dag tijd via giro 999 500.000 euro gedoneerd voor noodhulp in Oekraïne. “Het is hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen in Nederland solidair zijn met de Oekraïense bevolking, die momenteel zoveel ellende te verduren heeft nu Rusland een oorlog is begonnen in het land”, zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling. “We merken aan de vele reacties dat mensen geraakt zijn door de situatie en in actie willen komen.”

“Er zal in de komende dagen en weken een grote behoefte zijn aan basale levensbehoeften als onderdak, eten, en medicijnen”, aldus de noodhulporganisatie. “Ook zullen veel mensen psychosociale hulp nodig hebben door de traumatische ervaringen.”

De stichting laat weten intensief samen te werken met organisaties in Polen die in staat zijn om op korte termijn hulp te bieden aan Oekraïense vluchtelingen in Polen. Ook kijkt de organisatie naar de mogelijkheden om noodhulp op te starten in andere buurlanden als Hongarije, Slowakije, Roemenië en Moldavië als de situatie daar om vraagt.

Verder is Stichting Vluchteling in gesprek met Oekraïense organisaties om te inventariseren of hulp bieden in Oekraïne op korte termijn mogelijk is.