Tweede Kamer laat sociale veiligheid in parlement onderzoeken

Foto: ANP

De Tweede Kamer stelt een “breed onafhankelijk onderzoek” in naar de sociale veiligheid in het parlementsgebouw. Kamervoorzitter Vera Bergkamp laat weten dat alle Kamerbewoners – parlementariërs, fractiemedewerkers en ambtenaren – worden uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek. Deelname is vrijwillig en de resultaten zijn niet herleidbaar naar personen, fracties of diensten.

De Kamer had vorig jaar het beleid rond sociale veiligheid al aangescherpt. Bergkamp heeft nu alsnog opdracht gegeven om een specifiek onderzoek uit te voeren, door een onafhankelijke organisatie. Nog voor de zomer zal het onderzoek worden gestart, laat haar woordvoerster weten.

Het presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer waarin vertegenwoordigers van de grotere fracties zitten, is volgens haar in meerderheid voor het onderzoek. De opdracht ertoe komt officieel van Bergkamp en de griffier.

Het onderzoek moet een beeld geven over het werkklimaat in het parlementsgebouw. Bergkamp meldt dat alle Kamerbewoners recht hebben op een veilige werkplek en dat er geen plaats is voor ongewenst gedrag als pesten, discriminatie, intimidatie of seksueel wangedrag.

In de Tweede Kamer zijn de afgelopen tijd meerdere incidenten geweest. Zo stapte onlangs PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk op na meldingen over ongewenst gedrag in de privésfeer. Ook Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan kwam onder vuur van haar eigen fractie na meldingen van wangedrag. Waar dit precies om gaat is niet duidelijk. Het Kamerlid is het niet eens met haar schorsing en vecht dat aan via de rechter. Ook PVV-Kamerlid Dion Graus kwam de afgelopen jaren meerdere malen in opspraak vanwege beschuldigingen van bedreiging en ander wangedrag tegen vrouwen.