Veiligheidsregio’s komen met extra plekken voor asielzoekers

Foto: ANP

De veiligheidsregio’s hebben maandag tijdens het Veiligheidsberaad in Utrecht afgesproken om op korte termijn 2000 extra plekken te realiseren voor asielzoekers. Hiermee ontlasten zij onder meer het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Utrecht, Amsterdam, Haarlemmermeer en nog een aantal gemeentes hebben toegezegd al deze week mensen op te vangen zodat vluchtelingen niet meer in een tent in Ter Apel hoeven te slapen.

De tent wordt donderdag afgebroken. In Utrecht zijn maandagavond de eerste mensen vanuit Ter Apel aangekomen. Zij slapen de komende weken in een noodopvang in het voormalige pand van Holland Casino. Die locatie is in allerijl gereed gemaakt.

Het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s, wil ook dat Den Haag gemeentes gaat dwingen om mensen op te vangen als die dat niet willen. “Wij hebben bij de staatssecretaris aangegeven dat dit de zoveelste keer is dat mensen in Ter Apel onder mensonterende omstandigheden moeten verblijven. Wij willen dat het Rijk dwang gaat gebruiken, want zo kan het niet langer. Er zijn echt meer plekken nodig”, zegt voorzitter Hubert Bruls na afloop van het beraad. Volgens de burgemeester van Nijmegen is de opvang van asielzoekers Rijksbeleid en moet Den Haag zijn verantwoordelijkheid nemen. “De nood is hoog.”

Staatssecretaris Eric van der Burg noemt het “buitengewoon jammer” dat de burgemeesters in het beraad unaniem vinden dat hij dwang moet gaan gebruiken. Hij vindt dat niet nodig als iedereen zijn schouders eronder zet.

Joeri Kapteijns van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers geeft aan dat het acute probleem door de 2000 plekken “voor nu is opgelost”. Volgens hem gaat het niet alleen om Ter Apel. Ook in de opvang voor Oekraïners in Harskamp zitten mensen die asiel hebben aangevraagd maar die daar niet horen omdat zij uit heel andere landen komen. Zij kunnen doorstromen naar die extra plekken.