Jetten: gemeenten moeten voor 10 oktober af van Gazprom-contract

Foto: ANP

Gemeenten die een contract hebben met het Russische staatsbedrijf Gazprom, moeten dit in principe voor 10 oktober beëindigen. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) op vragen uit de Tweede Kamer.

Nieuwe contracten mogen volgens het jongste Europese sanctiepakket niet worden afgesloten. Bestaande contracten moeten dus over iets minder dan een half jaar worden beëindigd of afgewikkeld, geeft Jetten aan. Een woordvoerder legt uit dat dan de overgangsperiode afloopt.

Het kan wel zo zijn dat het kabinet specifiek voor energiecontracten van lagere overheden besluit gebruik te maken van de uitzonderingsgrond die in het sanctiepakket zit. Hierover moet nog een knoop worden doorgehakt. Onder bepaalde voorwaarden zouden gemeenten dan niet verplicht worden hun contract te stop te zetten.

Zo’n 120 gemeenten nemen gas af van het Russische staatsbedrijf. Jetten noemt het “onwenselijk dat we als Europese landen op deze manier bijdragen aan de Russische staatskas”.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil graag met Jetten in gesprek over het Russische gas, aldus een woordvoerder. De VNG liet eerder al weten dat het volledig weren van Russisch gas van de Nederlandse markt niet zal lukken. Alle energieleveranciers kopen gas in op een internationale gasmarkt waar landen, ook Rusland, collectief gas aanbieden. “De VNG roept het kabinet op om dit in Europees verband aan de kaak te stellen, zodat de nodige aanpassingen in de spelregels met betrekking tot de aanbestedingseisen en de internationale gasmarkt worden doorgevoerd”, aldus de vereniging.