Opnieuw druk weekend verwacht op luchthaven Schiphol

Foto: ANP

Schiphol waarschuwt dit weekend weer voor grote drukte op de luchthaven. Van een nieuwe staking zoals vorig weekend is waarschijnlijk geen sprake, maar Schiphol heeft luchtvaartmaatschappijen wel gevraagd vluchten te schrappen om de werkdruk bij personeel te verlichten. KLM kondigde al aan voor zaterdag en zondag zeker 47 vluchten te annuleren. Van TUI en Corendon zijn voor zaterdag enkele vluchten verplaatst naar Rotterdam The Hague Airport.

Schiphol heeft als gevolg van de coronapandemie erg veel last van grote personeelstekorten. Door de pandemie werd bijna twee jaar lang minder gevlogen, waardoor veel mensen hun baan kwijt zijn geraakt. Die zijn niet allemaal teruggekeerd in hun oude baan. Met de meivakantie in volle gang zet dat extra druk op het huidige personeel.

Het verzoek van Schiphol om vluchten te schrappen valt alleen niet in goede aarde bij luchtvaartmaatschappijen. De internationale brancheorganisatie IATA noemde de stap schandalig. “Passagiers boeken vluchten weken of maanden van tevoren”, benadrukte IATA. “Sommigen van hen zullen hun vakantieplannen moeten annuleren. Het gaat niet alleen om een ​​kaartje. Het gaat om de hele reis.”

Schiphol gaf vrijdagmiddag al aan met maatschappijen te praten over de financiële schade waarmee zij te maken hebben. De luchthaven stelde daarbij altijd rekening te houden met claims “in dit soort situaties”. “Die zullen we ook afhandelen.” Over het mogelijke schadebedrag wilde een zegsman nog geen uitspraken doen. Waarschijnlijk gaat het om miljoenen euro’s.

Schiphol kampte afgelopen week nog met de naweeën van de wilde staking onder grondpersoneel van vorig weekend, die tot chaos op de luchthaven leidde. De kans op een nieuwe staking door KLM-medewerkers op Schiphol dit weekend lijkt heel klein. FNV-bestuurder David van de Geer heeft laten weten dat het signaal dat de medewerkers vorige week afgaven bij de maatschappij is binnengekomen. De komende tijd zal FNV ook aanschuiven voor verschillende cao-onderhandelingen bij KLM.