Debat in Eerste Kamer kan toch doorgaan, nu wel genoeg leden

Foto: ANP

Een debat in de Eerste Kamer over de staat van de rechtstaat kan dinsdagochtend wel doorgaan, nadat het maandagavond werd uitgesteld. Toen waren er te weinig leden aanwezig om het zogeheten quorum te halen. Dinsdag werd het quorum wel gehaald, stelde de voorzitter vast.

In de Eerste Kamer zijn minimaal 38 aanwezige leden nodig om een debat door te laten gaan. Maar maandag ontbraken in eerste instantie vier senatoren. Het bleek mogelijk om drie Kamerleden toch naar de senaat te laten komen, maar alsnog ontbrak er een voor het noodzakelijke quorum.

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn maakte excuses aan de bewindslieden Dilan Yeşilgöz (Justitie), Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en Gunay Uslu (Media), met wie de senaat in debat zou gaan. Dinsdag bespreekt hij de gang van zaken met de fractievoorzitters van de Eerste Kamer.

De Eerste Kamer vergadert hoofdzakelijk op dinsdag, maar vanwege een drukke agenda werd besloten het debat op maandag te houden. Maar het Eerste Kamerlidmaatschap is een nevenfunctie en veel senatoren voeren op de maandag hun hoofdfunctie uit, aldus een verklaring van de senaat.