Oogartsen: 120 mensen bij jaarwisseling gewond geraakt aan ogen

Foto: ANP

Bij de jaarwisseling zijn minstens 120 mensen gewond geraakt aan hun ogen. Elf van hen raakten blind aan een oog, en zeven ogen waren zo erg beschadigd dat ze verwijderd moesten worden. Dat meldt het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), de organisatie voor oogartsen, vrijdag op basis van voorlopige cijfers over de laatste week van 2022 en de eerste week van 2023.

Onder de mensen die oogletsel hebben opgelopen, zijn twee kinderen van 7 jaar oud, een van 8 en een van 9. Twee kinderen, van 11 en 14, hebben bij de jaarwisseling een oog verloren.

Het gezelschap wil dat de overheid vuurwerk verbiedt. Vanwege het coronavirus was het bij de vorige jaarwisseling verboden om vuurwerk af te steken, en toen waren er minder slachtoffers dan nu. “De meeste letsels worden veroorzaakt door siervuurwerk. Dat is niet verboden, want het is zogenaamd veilig, maar dat is het niet”, zegt een woordvoerster.

Sommige gewonden zijn meegenomen in de cijfers over vuurwerkletsel die VeiligheidNL donderdag naar buiten bracht. Die informatie is afkomstig van afdelingen voor spoedeisende hulp en van huisartsenposten. Andere slachtoffers kunnen echter op een andere manier bij de oogarts terechtkomen. Zij staan niet in de cijfers van VeiligheidNL, maar wel in die van het NOG.