Nijmegen opent een van de grootste crisisnoodopvangcentra

Foto: ANP

In Nijmegen komen 1200 opvangplekken voor asielzoekers op sportpark Winkelsteeg. De opvanglocatie wordt een van de grootste crisisnoodopvangcentra van Nederland. Nijmegen maakte eerder in natuurgebied Heumensoord ook al plaats voor eerst duizenden Afghanen en later duizenden Syriërs en zo’n grote, centrale locatie is goed bevallen. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen zei donderdag dat hij “trots” is dat dit kan in zijn gemeente.

De noodopvanglocatie gaat half april open en blijft naar verwachting tot november van dit jaar in gebruik. Bruls denkt dat veel vluchtelingen maandenlang op de locatie zullen verblijven, omdat het op dit moment volgens hem een jaar duurt voor asielzoekers voor hun procedure bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND terechtkunnen. “Het is zeer te betreuren dat de centrale registratie van asielzoekers nog steeds niet op orde is. Het is ook heel erg dat er nog steeds geen structurele opvang voor deze mensen is. Maar we kunnen de vluchtelingen niet in de kou laten staan”, aldus Bruls.

Op het sportpark van voetbalvereniging SV Hatert aan het Maas-Waalkanaal worden zes paviljoens gebouwd waarin naar verwachting vooral alleenstaande mannen zullen verblijven. Daarnaast komen er vijftig woonunits voor gezinnen met kinderen. Aangezien het om crisisnoodopvang gaat, zijn de voorzieningen heel eenvoudig. De voetbalclub kan twee velden blijven gebruiken. Omdat de voetbalvelden ook wel gebruikt zijn als camping voor Vierdaagselopers, is er al riolering, stroom en water. Nijmegen organiseert op 20 maart een informatieavond voor omwonenden.

Het Rijk heeft de gemeenten gevraagd om dit jaar 19.000 opvangplekken voor asielzoekers te realiseren. Komend voorjaar wordt een extra grote stroom vluchtelingen verwacht, terwijl overal in het land bestaande crisisnoodopvanglocaties sluiten omdat de ruimte voor andere zaken nodig is. Bruls is voorstander van het openen van meer heel grote locaties in het land. “Dan maar met paviljoens en tenten in plaats van stenen gebouwen. Het is verre van ideaal, maar beter dan op straat slapen. Dat kunnen we mensen die al zo geleden hebben niet aandoen”, vindt de Nijmeegse burgemeester.