Geen nieuwe dichter voor Kinderboekenweek na terugtrekken Lammers

Foto: ANP

Boekenkoepel CPNB benoemt geen nieuwe dichter voor de Kinderboekenweek 2023. Dat heeft voorzitter Eveline Aendekerk vrijdag laten weten op het boekenbal, de opening van de Boekenweek. “De plek die Pim Lammers innam als dichter van de Kinderboekenweek blijft leeg”, meldt zij.

De 29-jarige Lammers trok zich op 4 februari terug als dichter van de Kinderboekenweek 2023. Hij besloot daartoe omdat hij doodsbedreigingen ontving vanwege een verhaal dat hij jaren geleden voor volwassenen schreef. Diezelfde dag stuurde hij het CPNB het door hem reeds geschreven gedicht voor de campagne. Hij droeg dat gedicht, Gestolen, eenmalig voor op het boekenbal.

“Wat een liefdevol gedicht en wat ontzettend fijn dat je dit eenmalig wilde voordragen”, aldus Aendekerk over Gestolen. “Juist vanavond. Juist hier, in de Schouwburg – de plek die ik beschouw als het huis van de onbegrensde verbeelding. Want we weten allemaal dat die onder druk staat.”

De CPNB-voorzitter noemde boeken “de uitgelezen plek om te verkennen wie je bent, en de rekbaarheid daarvan te onderzoeken”. “In een boek kun je alles zijn: dat wat je bewondert en waar je van droomt, maar ook dat wat je verafschuwt en waar je bang voor bent. Lang niet alle karakters die je tegenkomt passen.”

Tijdens de openingsceremonie van de Boekenweek werd op de gevel van schouwburg ITA de tekst ‘De literaire vrijheid is ons grootste goed’ geprojecteerd.