Brandweer Den Haag biedt natgespoten demonstranten droge kleding

Foto: ANP

Actievoerders van Extinction Rebellion die nat zijn geworden door het waterkanon kunnen bij de brandweer droge kleding halen. De gemeente Den Haag laat weten dat de brandweer uit voorzorg een tent heeft neergezet op de Zuid Hollandlaan in Den Haag. Demonstranten kunnen daar ook een medische controle krijgen.

De straat ligt naast het begin van de A12 in Den Haag, waar sinds het begin van de middag Extinction Rebellion actievoert tegen subsidies voor fossiele brandstoffen. De politie heeft de demonstranten meermaals opgeroepen om weg te gaan. Om de actie echt te beëindigen zette de politie na 17.00 uur waterkanonnen in. Die stonden op een “benevelstraal” waardoor de demonstranten nat werden.

De brandweer en GHOR verlenen ondersteuning aan de politie, meldt Brandweer Haaglanden. Zo is de zogenoemde basisontsmettingseenheid van de brandweer ter plaatse om zorg te bieden. “In een eerste tent wordt eerst onderzocht hoe de toestand van de demonstranten is en of er sprake is van onderkoelingsverschijnselen. Daarna wordt in een volgende verwarmde tent droge kleding aangeboden waarna de demonstranten afhankelijk van hun toestand naar het ziekenhuis worden vervoerd of naar huis gaan.”

Veel demonstranten zitten op de grond gehuld in poncho’s of in gouden reddingsdekens om warm te blijven.