Taakstraf voor man die aansteker gooide naar Ajacied Klaassen

Foto: ANP

Een 32-jarige man uit Roelofarendsveen is maandag veroordeeld voor mishandeling wegens het gooien van een aansteker naar Ajacied Davy Klaassen. De politierechter in Dordrecht legde hem een taakstraf op van 60 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Het voorval was begin vorige maand tijdens de halve finale van de KNVB-beker tussen Feyenoord en Ajax. De aansteker werd vanaf de tribune in De Kuip in Rotterdam gegooid en kwam op het hoofd van Klaassen terecht. De voetballer liep daarbij een wond op en kon niet meer verder spelen.

De verdachte – volgens de rechter een fanatieke Feyenoord-fan met verder een schoon strafblad – bekende dat hij de aansteker gooide. Dat deed hij naar eigen zeggen deels uit vermoeidheid vanwege werk. En deels uit frustratie vanwege familieproblemen uit het verleden. “Dat uitte zich bij mij verkeerd.” Hij noemde het “een vlaag van verstandsverbijstering” en hij sprak ook van “kortsluiting”. Voor zijn “frustraties” wordt hij inmiddels behandeld, liet hij weten. “Dit is een heel harde realitycheck geweest.”

De man liet weten vlak na het gooien van de aansteker een gevoel van euforie te hebben gehad, aangemoedigd door de mensen om hem heen op de tribune. “Het gevoel van euforie was daarna snel weg”, zei hij. De verdachte zei spijt te hebben. “Als ik het kon terugdraaien, had ik het graag gedaan.”

De verdachte en zijn gezin moesten na de arrestatie onderduiken vanwege bedreigingen. Die kwamen zowel uit de Feyenoord- als Ajax-hoek.

De straf is iets lager dan de officier van justitie had geëist. De rechter hield bij het opleggen van de straf onder meer rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, zoals de bedreigingen tegen hem en zijn gezin. Van de KNVB kreeg hij al een stadionverbod van 9 jaar.

Naar aanleiding van het incident heeft de KNVB strengere regels bij voetbalwedstrijden ingevoerd. De wedstrijd zelf werd ongeveer een halfuur stilgelegd.