Mink K. krijgt 6 jaar cel voor drugshandel, gaat in hoger beroep

Foto: ANP

Mink K. heeft dinsdag zes jaar cel opgelegd gekregen van de rechtbank in Rotterdam voor het vervoeren van honderden kilo’s cocaïne. De man (62) geldt als een ‘oude rot’ in de onderwereld. Ook is hij veroordeeld voor betrokkenheid bij het opzetten van een cocaïnewasserij. Hij gaat in hoger beroep, zo meldde zijn advocaat niet lang na de uitspraak.

De rechtbank zag voldoende bewijs voor zijn betrokkenheid in onderschepte berichten van de dienst SkyECC. In de berichten wordt bijvoorbeeld overlegd over geldbedragen en bestellijsten. Het Openbaar Ministerie eiste eerder deze maand negen jaar cel.

De partij cocaïne waar K. voor is veroordeeld, raakte zoek en belandde uiteindelijk bij een supermarkt in Duitsland. De drugs waren namelijk verstopt tussen een lading bananen. “Hij had een leidende en coördinerende rol”, aldus de rechtbank. De straf is lager geworden dan de eis omdat de rechtbank onvoldoende bewijs ziet dat K. ook nog een andere partij drugs in zijn bezit heeft gehad.

De advocaat van de man, Mark Teurlings, had om vrijspraak gevraagd. Hij vond dat er juist onvoldoende bewijs is dat de berichten door zijn cliënt zijn verstuurd, omdat het account zich volgens hem soms in Nederland bevond terwijl K. in Libanon was en er teksten werden gestuurd als ‘Inshallah’ en ‘Gap, laat die Ipad droppen bro tering’. “Ik heb hem nog nooit zo horen praten”, zei Teurlings, wijzend op de leeftijd van K.

Hij is “teleurgesteld” in het vonnis, liet de advocaat kort na de uitspraak weten. “De rechtbank heeft duidelijk niets met het pleidooi willen doen.”

K. werd vorig jaar in maart opgepakt in Libanon, samen met zijn schoonzoon Najim Z. K. verbleef al jaren in dat land. Hij wordt ook wel De Denker genoemd. Hij werkte in het verleden samen met kopstukken als Stanley Hillis en Jan Femer. Deze mannen zijn geliquideerd. Zelf stond K. eerder terecht in zaken rond drugs- en wapenhandel. Ook was hij lang verdachte in het onderzoek naar de moord op de veroordeelde drugshandelaar Jaap van der Heiden in 1993. In 2007 werd hij daarvan vrijgesproken.

De schoonzoon van K. kreeg eerder deze maand acht jaar cel voor twee coketransporten. Volgens justitie is hij een crimineel contact van Ridouan Taghi. Daar stond hij niet voor terecht.