Drenthe wil 4,5 miljard uit stikstoffonds

Foto: ANP

Drenthe wil in totaal 4,5 miljard euro uit het stikstoffonds om in de provincie maatregelen te nemen om de stikstofdepositie terug te dringen. Dinsdag vroeg het provinciebestuur vast 476 miljoen euro uit het transitiefonds om volgend jaar en in 2025 maatregelen te kunnen nemen.

De provincie was in de voorlopige versie van het Drents Programma Landelijk Gebied (DPLG) nog vaag gebleven over maatregelen en bedragen. Maar de provincie kreeg van het Rijk te horen dat ze geen aanspraak kan maken op geld als ze niet concreter is. Alle andere provincies noemden eerder wel bedragen.

Het provinciebestuur denkt in de komende twee jaar al maatregelen te kunnen nemen die de kwaliteit van de natuurgebieden verbeteren en de biodiversiteit in de provincie verbetert. Daarnaast kan Drenthe met het geld bedrijven uitkopen, wat het nieuwe provinciebestuur uitsluitend op vrijwillige basis wil doen. Voor dat doel denkt het bestuur in Assen 230 miljoen euro nodig te hebben in de komende twee jaar.

Het provinciebestuur wilde in het ingediende plan niet te gedetailleerd zijn omdat de coalitieonderhandelingen op dat moment nog gaande waren. Ook nu is het DPLG nog een proces met vele onzekerheden, schrijven de gedeputeerden aan het Drents parlement. “Met de val van het kabinet is er ook onzekerheid over de voortgang van het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Ook is er geen landbouwakkoord.”

Andere provincies noemden eerder al totaalbedragen die variëren van 1 miljard (Flevoland) tot 10 miljard euro (Gelderland). Zij vroegen ook al om eerste betalingen om de komende jaren vast onomstreden maatregelen in gang te kunnen zetten.