Legale wiet in de weilanden rond Tilburg en Breda

Foto: Crystalweed via Unsplash

In 2019 keurde de Eerste Kamer het plan om een experiment te starten met legaal geteelde wiet al goed. Door een aantal redenen werd het experiment echter steeds uitgesteld. De NOS berichtte begin dit jaar echter dat in het najaar van 2023 dan toch echt begonnen mocht worden met het legaal telen van wiet.

Op dit moment moeten coffeeshops hun wiet nog illegaal inkopen. De leveranciers van wiet zijn namelijk strafbaar, terwijl het verkopen van wiet in een coffeeshop wel mag. Dit gedoogbeleid van illegale inkoop en ‘legale’ verkoop, werkt niet zoals Den Haag dat wil en minister Kuijpers (Volksgezondheid) hoopt dat een aanloopfase (een halfjaar proberen in Tilburg en Breda voor tien geselecteerde gemeentes het echte experiment gaan beginnen) het experiment zal lostrekken. Naar alle verwachting zal de aanloopfase in oktober beginnen. Belangrijke randvoorwaarden voor het experiment zijn wel dat de overlast beperkt blijft en dat de politie en justitie de boel kan blijven handhaven. Zodra er problemen ontstaan die bijvoorbeeld de openbare orde in gevaar brengen, dan kan het experiment worden gestopt.

Zelf thuis kweken

Naast dat de regering nu dus gaat experimenteren met grootschalige legale wietteelt is het kweken van eigen wiet met behulp van wietzaadjes een groeiende trend in Nederland. Het wordt namelijk gedoogd om maximaal vijf plantjes in huis te hebben. Waar cannabis vroeger enkel werd gebruikt voor recreatief gebruik, wordt wiet tegenwoordig ook voor andere doeleinden gebruikt. Zo zijn er heel wat mensen die wiet medicinaal gebruiken. Het kweken van een eigen plant is dan veel voordeliger, zeker aangezien de zorgverzekeraar over het algemeen medicinale wiet niet vergoed. Het grote voordeel is daarbij dat men zelf kan kiezen welke wiet men kweekt én dat men zicht houdt op de gezondheid van de plantjes.

Zaadjes bestellen

Online kunnen particulieren gemakkelijk wietzaadjes bestellen. Een particulier mag geen bulkpartijen kopen, aangezien men niet meer dan vijf plantjes mag kweken. Het voordeel van online cannabiszaadjes kopen brengt echter verschillende voordelen mee. Uiteraard de bovengenoemde, maar zo is de levering van de zaadjes discreet. Men wil immers niet altijd dat een ander weet dat zij wietzaadjes besteld hebben. Via een webshop kan men echter ook veel informatie bemachtigen, zodat men echt kan gaan werken aan het kweken van eigen kwaliteit. Het voordeel van het kweken van eigen plantjes is dan ook dat men kan werken met eigen stoffen en zicht kan houden op welke kwaliteit men wil hebben of nodig heeft.

Voordelig

Zoals eerder benoemd kan het laten ontkiemen van wietzaadjes en het kweken van de plantjes voordeliger zijn. Niet in de laatste plaats omdat men in de coffeeshop veel meer betaald. Van één enkele wietplant kan men al snel 30-200 gram oogsten en in extreme gevallen zelfs 500 gram. Het verkopen van deze grammen is echter wel ten strengste verboden.