OM Curaçao ziet ‘duidelijke toename’ kindersmokkel uit Venezuela

Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie op Curaçao ziet een duidelijke toename van kindersmokkel, met name tussen Venezuela en Curaçao. De gesmokkelde kinderen zijn tussen de 4 en 15 jaar oud en worden vaak op boten gezet waarmee ook drugs en vuurwapens worden vervoerd, zo laat het OM weten.

Als gevolg daarvan is ‘een strenge waarschuwing afgegeven aan alle betrokkenen, inclusief ouders en voogden, om zich niet in te laten met deze vorm van misdaad’. Het OM doet een oproep aan de gemeenschap om waakzaam te zijn voor dit soort criminaliteit en gevallen te melden bij de politie.

Al jaren is er sprake van een vluchtelingenstroom vanuit Venezuela naar alle buurlanden, inclusief Curaçao. De afgelopen periode is het aantal kinderen dat mee wordt genomen op de bootjes toegenomen.

Afgelopen woensdag is aan de oostkant van het eiland nog een boot aangekomen met vermoedelijk tientallen ongedocumenteerden uit Venezuela. De politie heeft enkele mannen, een vrouw en een minderjarig kind aangehouden. Ook zijn er verschillende vuurwapens en drugs in beslag genomen.

De politie denkt dat tientallen mensen op deze wijze ongezien het land zijn binnen gekomen. De moeder en oma van het aangehouden kind verbleven al op het eiland en hebben zich later op de dag gemeld bij de politie. Ook zij zijn aangehouden omdat ze illegaal op het eiland verblijven.