Ouwehand (PvdD) ‘opgelucht en blij dat het achter de rug is’

Foto: ANP

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren (PvdD) is “opgelucht en heel erg dankbaar voor al die actieve leden die zijn opgekomen voor die prachtige partij die we zijn”, zei Ouwehand woensdag in een verklaring. Zij reageert daarmee op het besluit van het partijbestuur om op te stappen en haar opnieuw als lijsttrekker voor te dragen.

Zaterdag maakte het bestuur bekend haar niet meer als lijsttrekker te willen. Daarna ontplofte de partij, waarbij heel veel leden zich achter Ouwehand schaarden. “Ik ben blij dat het nu achter de rug is en dat we door kunnen. Mooi de verkiezingen in want er is een wereld te herwinnen.”

Ouwehand noemde de PvdD “een gezonde democratische partij” en een partij die “tot ongelooflijk veel dingen in staat” is. “Maar ja, dan moet het intern ook wel goed zitten.” Het conflict tussen het partijbestuur en Ouwehand, dat zaterdag in de openbaarheid losbarstte, heeft haar “geraakt”.

Ouwehand wilde geen vragen van journalisten beantwoorden.

Ruud van der Velden, voorzitter van het bestuur dat donderdag vertrekt, zegt desgevraagd wel nog door te gaan als fractievoorzitter en gemeenteraadslid in Rotterdam namens de Partij voor de Dieren. “Zoals de kiezer van mij gewend is, zal ik mij voor 100 procent blijven inzetten voor onze idealen: dieren, natuur en milieu”, aldus Van der Velden. “Bovendien is een bestuurlijke rol een andere dan een politieke.”