CBS: voor het eerst in jaren doen meer mensen vrijwilligerswerk

Foto: ANP

Zo’n vier op de tien Nederlanders deden vorig jaar vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een sportclub, school of kerk. Daarmee is het aandeel vrijwilligers in 2022 toegenomen na de flinke daling in de coronajaren. Desondanks is deze groep volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog altijd kleiner dan in de periode voor corona.

Mensen die zich in het afgelopen jaar minstens één keer onbetaald hebben ingezet voor een vereniging of organisatie worden door het CBS als vrijwilliger geteld. Tussen 2012 en 2019 deed gemiddeld zo’n 49 procent van de Nederlanders dit. In 2020 en 2021 daalde dit aandeel flink, tot respectievelijk 44 en 39 procent. Het CBS noemt de coronamaatregelen die toen golden als een van de mogelijke oorzaken.

Sportverenigingen waren in 2022, net als in eerdere jaren, de voornaamste plek waar Nederlanders vrijwilligerswerk deden. Zo’n 13 procent van de vrijwilligers hielp vorig jaar mee bij een sportclub. Scholen, initiatieven in de buurt, organisaties in de zorg of levensbeschouwelijke organisaties volgen. Nederlanders tussen de 65 en 75 jaar doen relatief het vaakst vrijwilligerswerk.