Timmermans (GL-PvdA): uitslag zadelt ons op met grote opdracht

Foto: ANP

GroenLinks-PvdA is dan gegroeid na de verkiezingen, de winst van rechtse partijen komt hard binnen, zegt lijsttrekker Frans Timmermans. “We zijn ware democraten, dus dit is een uitslag die wij moeten respecteren.” Maar het is ook een uitslag “die ons met een grote opdracht opzadelt”, aldus de zichtbaar aangeslagen sociaaldemocraat bij de eerste vergadering van zijn fractie na de verkiezingen.

Links moet iedereen het gevoel geven erbij te horen nu de PVV de grootste partij is geworden, vindt Timmermans. De verkiezingen mogen dan achter de rug zijn, de campagne “begint nu pas”. Maar het initiatief ligt nu wel bij de PVV en andere rechtse partijen, vindt hij. Die hebben van de kiezer de opdracht gekregen met oplossingen te komen.

Timmermans kreeg van zijn fractie een staande ovatie. GroenLinks-PvdA-politicus Jesse Klaver zei alsnog blij te zijn met de linkse samenwerking. Ook Timmermans zelf is daar nog steeds erg enthousiast over. Iets goeds dat uit de verkiezingen kwam “is het bewijs dat de keuze om samen te werken, om uit te gaan van verenigd links, heel goed heeft uitgepakt en mensen perspectief biedt”. De samenwerking biedt volgens hem “hoop dat het ook anders kan”.